Ifølge en undersøkelse fra Storbritannia var så mange som 60 % av alle kanineiene ikke klar over at kaniner er intelligente og sosiale dyr med behov for utfordringer og stimulering. Et stort antall kaniner lider dermed grunnet mangel på kunnskap hos eier. Denne artikkelen er en innledning til kaniners største og viktigste behov, som er absolutt nødvendig å ta hensyn til for å gi kaninene muligheten til å leve et godt liv.
Før man skaffer seg kaniner er det viktig å vurdere om man har muligheten til å gi de verdige liv. Har du nok tid å sette av til stell og andre nødvendigheter? Har du mulighet til å gi kaninene god plass å bevege seg på? Har du råd til utstyr, kaninmat og besøk hos veterinær? Hvem skal ta vare på kaninene når du reiser bort? Dette er bare noen av mange spørsmål man burde stille seg. Som kanineier har man et stort ansvar og en langvarig forpliktelse: Gjennomsnittlig levealder for kaniner er 6 - 13 år.
Kaniner er kolonidyr som har behov for kontakt med sine artsfrender. En kanin som bor sammen med en eller flere andre kaniner vil føle seg tryggere og unngå å lide av ensomhet. Dette gjelder også selv om du tilbringer mye tid sammen med kaninen selv. I naturen får kaniner dekket sine sosiale behov ved at flere kaniner lever sammen, noe som i tillegg til å gi dem en trygghetsfølelse også gir livet mening. Ingen vil leve hele livet sitt alene. En kanin som lever hele eller mesteparten av livet sitt alene er en ulykkelig kanin.
Fordi kaniner er kolonidyr og ikke flokkdyr blir ikke alle kaniner venner uten videre. Kastrering av begge/alle kaninene (uansett kjønn) er det mest avgjørende for et godt resultat. Men god plass og introdusering av hverandre på et nøytralt område der ingen av dem har vært før er også veldig avgjørende. Kaniner er nemlig svært territorielle dyr, og det ender fort med en brutal slåsskamp dersom det plutselig kommer en inntrenger inn på territoriet deres. Det er større sannsynlighet for et godt resultat om man har to eller fire kaniner - har man tre blir det ofte krangling. Hvis man allerede har tre kaniner burde man likevel prøve. Å sette kaniner sammen er dessuten mye enklere hvis man har den grunnleggende kunnskapen om hva som vil fungere, derfor anbefaler vi å lese denne artikkelen på kaninboka.no før du begynner.
Kaniner kan i tillegg sette pris på å omgås med mennesker. Fordi kaniner i naturen er byttedyr og kan bli livredde hvis de mister kontroll over sin egen kropp må man ta enkelte forhåndsregler. Hvis du sitter på gulvet er det en god start. Respekter kaninens ønsker. La kaninen oppsøke deg i stedet for omvendt. Å gi kaninen pellets og godbiter fra hånda er en flott måte å knytte bånd på. Unngå brå bevegelser og ikke tving kaninen til å være i nærheten av deg. Etter hvert som dere blir kjent og du føles trygg å omgås med vil kaninen bli mer oppsøkende.
Sosialisering og plass å bevege seg på er avgjørende for å holde kaninen aktiv. Sosialisering dekket vi i forrige avsnitt, og i neste avsnitt vil vi se på kaniners plassbehov. I tillegg til dette er stimulerende omgivelser også viktig: kaniner liker å løpe gjennom, hoppe over, og krype under ting. Gnaging på friske greiner er også fint tidsfordriv, og dessuten bra for tennene. Kaniner skal også ha mulighet til å grave, dette behovet kan fylles ved hjelp av f.eks. en gravekasse. Andre ting som kan aktivisere kaninen er hyller å hoppe på, klikkertrening, pappesker, å gå tur i sele, eller en snackball fra dyrebutikken.
Det sier seg kanskje selv, men på grunn av stadig feilinformasjon fra bl.a. dyrebutikker sier vi det likevel: Kaniner skal ikke stå i bur! I likhet med alle andre dyr vil kaniner lide hvis de må leve i bur. Et bur er som et fengsel. Det fratar kaninen alle livets gleder, og fører dessuten til en enorm frustrasjon over å aldri få utfolde seg.
Til tross for feilinformasjon fra dyrebutikker og andre som kun interesserer seg for den økonomiske gevinsten har det vært enighet om dette i vitenskapelige miljøer i flere tiår. Studier har dessuten vist at europeiske villkaniner lever i områder på 1600 - 6700 kvadratmeter, altså opptil flere tusen ganger mer enn hva et bur har å tilby! I tillegg til dette er det svært vanlig at kaniner som lever hele eller mesteparten av livet i bur lider av benskjørhet. Kaniner skal ikke stå i bur utenom i tilfeller hvor det er absolutt nødvendig for en kort periode, som f.eks. ved transport til veterinær.
Lever kaninene dine i bur? Fortvil ikke, det er ikke for sent å gå over til andre løsninger. For å gi kaninene muligheten til å leve et godt liv og spare dem for burets skadevirkninger er løsningen å ha kaninene frittgående. Hvis kaninene bor innendørs (noe vi anbefaler) går de fritt rundt i flere rom, eller i hele leiligheten/huset. Å ha frittgående kaniner er ikke så vanskelig som det kanskje høres ut som, men det krever litt forberedelse.
Dette går ut på å dotrene kaninene, og kaninsikre rommene der kaninene går fritt. Kaninsikring gjør man ved å fjerne eventuelle giftige planter, skjule ledninger med f.eks. kabelkanaler, oppbevare alt av menneskemat og småting kaninene kan svelge på plasser der de ikke kommer til, legge ut sklisikre tepper, osv. Bruk noen minutter på å lese disse artiklene om dotrening, ledningssikring og innekaniner.
Netting eller kompostvegger fra Biltema, Plantasjen eller byggevareforretninger kan komme godt med. Disse kan brukes både for å sperre av rom innendørs, eller for å lage innhegninger til kaniner som bor utendørs. Pass på at kaninene ikke setter hodet fast i rutene hvis du bruker kompostvegger, spesielt hvis du har unge/små kaniner. Det kan være lurt å bruke noe mer finmasket så lenge kaninene er små. Det er også viktig å sikre seg mot at de kommer seg ut under eller over innhegningen (kaniner kan hoppe veldig høyt) eller gjennom rutene - og hvis kaninene bor ute at ikke andre dyr, inkludert rovfugler, kommer seg inn og skader kaninene. Å ha kaniner utendørs kan være en utfordring. Denne artikkelen på kaninboka.no hjelper deg å komme i gang, og beskriver blant annet viktige tiltak for å sikre kaninenes sikkerhet. Uansett om kaninene bor inne eller ute skal området deres være så stort som mulig, og 25 kvadratmeter er et absolutt minimum. Dersom man har mulighet bør man gi kaninene 50 kvadratmeter eller mer.
Kaniner er i naturen «byttedyr» og har behov for et sted de kan gjemme seg når de føler seg truet. Dette kan være et lite trehus i kaninstørrelse fra dyrebutikken eller du kan lage et kaninhus selv av f.eks. en pappeske. Siden det skal lite til for å skremme kaniner skal man unngå unødvendig støy og brå bevegelser. Kaniner som går sammen med andre kaniner føler seg også mye tryggere enn kaniner som bor alene. Har man kaninene i en innhegning bør denne stå inntil minst en vegg, slik at de føler seg beskyttet mot fiender i det minste fra en kant. Kaniner setter veldig stor pris på stabilitet, og bør ikke skifte hjem mange ganger i løpet av livet.
God helse er selvsagt også viktig for kaninens trivsel. Ca. 80 % av alle sykdomstilfeller hos kanin skyldes feilfôring, og det er derfor svært viktig å sette seg inn i hva slags mat kaniner kan spise. Selv en del av maten som dyrebutikkene markedsfører som kaninmat kan være svært skadelig. En årlig helsesjekk hos veterinær er også anbefalt, spesielt når kaninen begynner å bli gammel. Følg også med på kaninens oppførsel. En syk kanin sitter f.eks. ofte mye stille, skjærer tenner, har nedsatt appetitt, mangler eller har bløt avføring, opplever vekttap, har blodig utflod e.l.
I tillegg er det viktig å sjekke kaninens tenner jevnlig for å oppdage eventuelle smertefulle endringer. Følg med på tennene hver måned fra du får deg kanin og så lenge kaninen lever. Også klørne må sjekkes regelmessig, og skal klippes med klosaks hvis de blir for lange. Ikke klipp for langt inn - da kan du treffe nerven. Har kaninen mørke klør kan du lyse med lommelykt fra baksiden for å se hvor nerven er. Ører må også sjekkes for eventuelle sykdomstegn. Dersom du har mistanke om at ikke alt er som det skal bør du kontakte veterinær. Husk at kaninen er et byttedyr, og derfor prøver å skjule sykdom så godt som mulig for å ikke framstå som et lett bytte.
OBS! Dette er kun en kort innledning til kaninhelse og stell. Som kanineier har du ansvar for å sette deg godt inn i dette, og videre lesing er helt nødvendig! Kaninboka.no og Kanin.org har mer utdypende artikler om dette:
Selv om fertile (ukastrerte) kaniner har et stort markeringsbehov og dermed kan virke urenslige, har alle kaniner behov for å leve i rene omgivelser. Alle kaniner vasker seg selv og er renslige av natur, og vil vantrives i skitne omgivelser. Ordentlig dostrø og regelmessig rengjøring av doen er derfor svært viktig for kaninens trivsel.
På grunn av feilinformasjon fra blant annet dyrebutikker er feilfôring av kaniner svært utbredt, og ca. 80 % av alle sykdomstilfeller skyldes dette.
Ingen dyr trives bur, heller ikke kaniner. Å leve innestengt i et kaninbur fratar kaninene alle livets gleder, og fører veldig ofte til utvikling av benskjørhet.
Trodde du kaniner tilhører gnagerfamilien? Eller at alle kanin-produktene på dyrebutikken er bra for kaniner? Tro om igjen! Vi knuser de vanligste kaninmytene.
Visste du dette? Til tross for dyrebutikkenes anbefalinger er gnagerblandinger eller andre typer blandingsfôr en katastrofe for kaninens helse.
Kanin.org – www.kanin.org
NOAH – for dyrs rettigheter – www.dyrsrettigheter.no
Norges Kaninforening – www.kaninforeningen.no
MediRabbit – www.medirabbit.com
DB Norge avd Oslo og Akershus – www.dooa.no
House Rabbit Society – www.rabbit.org
Dyrenes Beskytter Kristiansand – www.dbkristiansand.com