Kaninmat - hva skal kaniner spise?

Fordi ca. 80 % av alle sykdomstilfeller hos kaniner skyldes feilfôring er det viktig å sette seg inn i hva de skal spise. Gi aldri kaniner mat du ikke er helt sikker på at de tåler. Sunne kaniners kosthold består av høy, pellets, grønne blader og gjerne godbiter i form av f.eks. grønnsaker.

kanin2.jpg

Høy!

Mesteparten av kaninens hosthold består av høy. Grunnet høyt nivå av ufordøyelig fiber er høy ekstremt viktig for kaninens fordøyelsessystem, og høy bør derfor alltid være tilgjengelig for kaninen. Høy har også mange andre viktige funksjoner - det beskytter bl.a. mot kolikk og tarmbetennelse. I tillegg inneholder høyet viktige vitaminer, mineraler og proteiner som kaninen trenger for å opprettholde en god helse. Høyspising er også viktig for å slipe ned kaninens tenner. Tennene til en kanin vokser ca. 2 mm hver uke, og kaniner som ikke spiser tilstrekkelig med høy risikerer å få tannproblemer.

God kvalitet på høyet er viktig. Sunt høy lukter friskt, er grønt, grovt, støver lite, og ser appetittlig ut. Muggent høy skal selvsagt aldri gis. Høy fra dyrebutikker kan ha dårlig kvalitet, men det finnes unntak. Mange kjøper høy fra en bondegård eller stall, noe som oftest er både bedre og billigere enn å kjøpe fra dyrebutikk.

Legg gjerne høyet i en beholder som er litt over bakken men fortsatt lett tilgjengelig, f.eks. i en høyhekk, slik at det ikke kommer avføring på det. For å gjøre høyet mer interessant burde man bytte det ut regelmessig, gjerne et par ganger om dagen. Gammelt høy fort blir uinteressant.

Høyet skal oppbevares på et tørt og mørkt sted. Sollys kan ødelegge viktige vitaminer og mineraler, og fuktig høy som oppbevares i en lufttett beholder kan utvikle skadelige giftstoffer.

Kaninpellets

I tillegg til høy er også kaninpellets en nødvendig del av kaninens kosthold. Dette er en konsentrert kilde til energi og næringsstoffer som forsikrer at kaninen får i seg de næringsstoffene kroppen trenger i tillegg til de som er i høyet. Fersk mat kan inneholde mange vitaminer og mineraler, men har ikke den riktige sammensetningen av næringsstoffer som pellets har - derfor skal kaniner ha pellets hver dag.

De ulike pellets-merkene har ganske varierende kvalitet, og noen av dem er ikke spesielt sunne. Bra kaninpellets finner du ved å lese på pakken. Her bør det stå hva den er laget av. Den første ingrediensen på listen er det pelletsen inneholder mest av, og dette skal være høy eller gress. Den bør også være merket med produksjonsdato, slik at man kan forsikre seg om at den er fersk nok. Tabellen under viser anbefalt kaninpellets som skal være lett å få tak i. Dersom du ikke har en dyrebutikk i nærheten av deg som selger kaninpellets av god kvalitet kan du undersøke hvilke nettbutikker som selger disse.

Anbefales:

Bør helst unngås:

Anbefales ikke:

Oxbow

Kalle fra FK

Bello

Supa Rabbit Excel

 

Norgesfôr

Science Selective

 

ZooVet

Cuni Complete

 

 

Beaphar Nature

 

 

Fiba First

 

 

Burgess Excel

 

 

OBS! Disse anbefalingene gjelder for kaninpellets. Noen av disse merkene selger i tillegg såkalte gnagerblandinger, som kjennetegnes ved at de inneholder biter i ulike farger og fasonger. Selv om disse er markedsført som kaninfôr er de fullstendig uegnet som dette, blant annet fordi de inneholder ingredienser som er skadelig for kaniner og ikke er tilpasset kaniners næringsbehov. Les mer om dette i artikkelen om blandingsfôr. Hvis maten ser ut omtrent som på bildet til høyre har du kjøpt riktig.

Kaniner skal ha ca 20 gram pellets pr kilo kroppsvekt pr dag. Dette tilsvarer normalt ca. to spiseskjeer, men du bør veie både kaninen og pelletsen i f.eks. en kjøkkenvekt for å være sikker. Store kaniner, kaniner som er veldig aktive, brukes i avl, eller er syke bør få noe mer pr kilo kroppsvekt, og kaninunger skal gis like mye som forventet voksenvekt tilsier.

Tabellen nedenfor viser anbefalt næringsinnhold og kan være nyttig dersom du er usikker på hvilken type pellets du skal kjøpe.

 

Kaniner under 1 år

Kaniner over 1 år

Kaniner i avl

Angora, langhårede kaniner

Fiber

Mer enn 20%

Mer enn 20%

Mer enn 20%

Mer enn 20%

Protein

16%

12-14%

ca. 16-20%

ca. 15-17%

Fett

ca. 2%

ca. 1,5-2%

ca. 2-5%

ca. 2-3%

Kalsium

ca. 0,4-1%

ca. 0,4-0,8%

ca. 0,75-1,15%

ca. 0,8-1,0%

Fosfor

ca. 0,22-0,5%

ca. 0,22-0,5%

ca. 0,5-0,6%

ca. 0,3-0,5%

Daglig grønt

I tillegg til høy og pellets bør kaniner få en porsjon grønne blader hver dag. Man kan i tillegg til grønne blader også gi ulike typer frukt, grønnsaker, urter og bær. Selv om de klarer seg uten dette, har kaniner flere smaksløker enn mennesker og setter pris på en variasjon av smaker. Et mer variert kosthold er dessuten bra for kaninens helse, og de fleste anbefaler å gi minst 3 ulike typer grønt daglig. I tegneserier spiser kaniner ofte gulrøtter i store mengder, men man skal ikke gi for mye av slik mat. Ikke gi mer enn ca. 1 spiseskje frukt eller bær, og 2-4 dl grønnsaker pr dag.

Det er imidlertid ikke alle typer blader, frukt, bær og grønnsaker som burde gis i disse mengdene (eller i det hele tatt), og gulrot er et av mange eksempler på ting kaniner burde spise enda mindre av. Les denne fantastiske illustrerte guiden til spiselige planter, frukt, bær, kvist, grønnsaker og urter før du begynner. Alle endringer i kaninens kosthold skal gjøres gradvis, og man kan begynne å sakte introdusere grønnsaker til kaniner når de er 3-4 måneder gamle.

Snacks

 Godbiter ment for gnagere og kaniner fra dyrebutikken er sjelden bra for kaninens fordøyelse, og inneholder ofte skadelige ingredienser. Disse må derfor unngås, og erstattes med bedre alternativer slik som grønnsaker, frukt, urter og bær (se avsnittet over for informasjon om mengder og om hvilke typer kaniner tåler). Dette er minst like smakfullt, billigere, og ikke minst sunnere enn kaninsnacks fra dyrebutikken.

Skadelig for kaniner

Som nevnt tidligere skal man aldri gi noe man ikke er helt sikker på at kaninen tåler. Blant annet er mange plater giftige for kaniner (se oversikt her), og det meste av menneskemat kan være skadelig (se neste avsnitt). Dyrebutikker selger også enkelte produkter som bl.a. veterinærer og Dyrebeskyttelsen advarer mot å bruke, grunnet skadelig innhold. Dette er i hovedsak blandingsfôr (fôrblandinger/gnagerblandinger/kaninblandinger), gnagestein, kalkstein, mineralstein og snacks til kanin og gnager.

Andre ting som er skadelig for kaniner er bl.a.:
Nøtter, brød, potet, kjeks, kaker, løk, rabarbra, sjokolade, kjerner og steiner i frukt, sitrusskall, rå bønner, melkeprodukter, råsukker, avokado, kvister fra trær som bærer frukt som inneholder stein, korn, mais, linser, poteter, erter, hele frø, bambusskudd og bønner.

Dette er bare noen eksempler. Hovedregelen er: Gi aldri noe du ikke er sikker på at kaninen tåler!

Menneskemat til kaniner

 Med unntak av enkelte typer grønnsaker, frukt, urter og bær skal alt av menneskemat unngås. Sjokolade, brød, knekkebrød og kaker er eksempler på ting som er skadelig for kaniner. Menneskemat er dessuten helt unødvendig for kaniner, og tar opp plassen for livsviktig fiber. De fleste former for menneskemat er også uheldig bl.a. for kaninens fordøyelse.

Kaninens avføring

 Avføringen kan fortelle mye om kaninens kosthold og helse. Kaniner har to typer avføring: vanlige mørke, faste kuler, og den bløte blindtarmslorten. For å få utnyttet all næringen i maten spiser kaninen blindtarmslorten rett fra endetarmen. Dersom kaninen etterlater seg blindtarmslort (har synlig bløt avføring) skyldes det som regel feilfôring eller en plutselig forandring i kostholdet. Prøv å gi kaninen kun høy og vann i noen dager. Dersom kaninen fortsatt har løs avføring bør man kontakte veterinær. Løs avføring/diaré kan også skyldes at kaninen går på antibiotika, og i noen tilfeller sykdom.

Perlekjede-formede lorter (se bildet til høyre) skyldes for mye pels i systemet, og kan ofte forekomme i røyteperioder. Dersom man ikke børster kaninen godt nok kan dette utvikle seg til større «hårballer», som igjen kan føre til forstoppelse.

 Avhengig av kaninens kosthold, varierer fargen på kaninens urin mellom blank, rød og kremaktig hvit. Er urinen stadig kremaktig hvit er dette et tegn på for mye kalsium, som kan føre til urinstein. Rød urin skyldes som regel inntak av enkelte grønnsaker og er derfor helt ufarlig, men det kan være lurt å holde ekstra øye med kaninen for å utelukke at det er blod. Dersom du mistenker at det kan være blod eller hvis kaninen i tillegg endrer atferd kan det være lurt å dra til kontroll hos veterinæren.

Overgang til ny mat

 Ved plutselig overgang til ny mat kan utfallet bli kritisk. All overgang og introdusering av ny mat skal derfor foregå gradvis og forsiktig. Start med en liten bit, og observer kaninens avføring. Dersom kaninen ikke har hatt løs avføring kan du øke mengden neste dag. Bruk gjerne en uke på hver nye mattype. Følg denne tabellen ved bytte av kaninpellets:

Uke 1

75% gammel pellets, 25% ny pellets

Uke 2

50% gammel pellets, 50% ny pellets

Uke 3

25% gammel pellets, 75% ny pellets

Uke 4

100% ny pellets

Vann

Vann må alltid være tilgjengelig, og skal skiftes ut hver dag. Gis normalt i drikkeflaske eller skål, som også må rengjøres regelmessig. På en varm sommerdag setter kaninen pris på ekstra kaldt vann for å kjøle seg ned. Friske kaniner skal ikke ha vitamintilskudd i vannet. Merk: Kaniner drikker mer bl.a. når de er drektige og om sommeren, og mindre dersom de spiser mye grønnsaker.

10 regler for fôring av kanin

1. Ha alltid rikelig med ferskt høy tilgjengelig
2. Høy er kaninens hovedfôr, alt annet skal kun gis i små mengder
3. En liten mengde kaninpellets skal gis daglig, helst i tillegg til en porsjon grønne blader
4. Introduser all ny mat gradvis
5. Høy og vann bør skiftes ut daglig
6. Aldri gi noe du ikke er helt sikker på at kaninen tåler
7. De fleste typer menneskemat er skadelig for kaniner
8. Alle kaniner setter pris på et variert kosthold
9. Stol aldri på det dyrebutikken forteller deg
10. Unngå fôrblanding, gnagerblanding, kaninblanding, kaninsnacks fra dyrebutikk, gnagestein, kalkstein og mineralstein

Kaninens ernæringspyramide

 Bildet under viser en enkel oversikt over kaninens kosthold.

Les mer om kaninhold

KANINENS BEHOV

Kaniner er intelligente og sosiale dyr med behov for utfordringer og stimulering. Les hva som skal til for å gi kaniner muligheten til å leve et godt liv.

FRI KANIN

Ingen dyr trives bur, heller ikke kaniner. Å leve innestengt i et kaninbur fratar kaninene alle livets gleder, og fører veldig ofte til utvikling av benskjørhet.

KANINMYTER

Trodde du kaniner tilhører gnagerfamilien? Eller at alle kanin-produktene på dyrebutikken er bra for kaniner? Tro om igjen! Vi knuser de vanligste kaninmytene.

BLANDINGSFÔR

Visste du dette? Til tross for dyrebutikkenes anbefalinger er gnagerblandinger eller andre typer blandingsfôr en katastrofe for kaninens helse.

Kilder

Kanin.org – www.kanin.org
Kaninboka – www.kaninboka.no
Carrot Café – www.carrotcafe.com
MediRabbit – www.medirabbit.com
Dyrlegenett – www.dyrlegenett.no
Smådyrakutten – www.smadyrakutten.no
DB Norge avd Oslo og Akershus – www.dooa.no
Lørenskog Dyreklinikk – www.lorenskog-dyreklinikk.no
Groruddalen Dyreklinikk – www.groruddalen.dyreklinikk.no
House Rabbit Society – www.rabbit.org